21 Jesu død og opstandelse

Efter påskemåltidet, da det var blevet mørkt, gik Jesus og hans disciple ud i en olivenlund for at bede. Fyldt med smerte og sorg faldt Jesus med ansigtet ned mod jorden. Abba, Far, græd Jesus (’Abba’ betyder ’far’), … alt er muligt for dig. Hvis der er en anden udvej, end min død, lad da det ske … men jeg vil gøre, hvad end du beder om.

Idet han var blevet færdig med at bede, kom Judas med en bevæbnet flok mænd. Han hilste på Jesus med et kys – et tegn til vagterne, for at vise dem, hvem de skulle arrestere. Jesus sagde til dem: Er jeg en farlig forbryder, siden I behøver våben for at fange mig? Hvorfor arresterede I mig ikke i templet, hvor jeg har undervist hver dag? Nej! Dette er en del af Guds plan, ligesom profeterne forudsagde for længe siden.

Da vagterne arresterede Jesus og slæbte ham væk, løb disciplene væk og gemte sig. Vagterne slog Jesus og bragte ham hen foran de jødiske ledere, så de kunne udspørge ham. De spurgte: Er du Messias, Guds søn? Jesus svarede: Ja, det er jeg. Og engang skal I se mig sidde ved Den almægtige Guds højre side, og I skal se mig komme igen på himlens skyer. Da Jesus sagde dette, rev ypperstepræsten sin kjortel i stykker i forfærdelse, og sagde: Enhver som påstår at være Gud må lide døden. Derpå slog de Jesus i ansigtet og spyttede på ham.

Jesus blev bragt hen til den romerske statholder, Pilatus, da jøderne ikke kunne henrette nogen uden officiel godkendelse. De jødiske ledere gejlede tilskuerne op og pressede Pilatus til at få Jesus slået ihjel. De råbte: Korsfæst ham! Korsfæst ham! Pilatus frygtede, at et oprør ville bryde løs, så han overlod Jesus til de romerske soldater, så de kunne korsfæste ham. Korsfæstelse var den mest grusomme og ydmygende måde at dø på.

Jesus blev brutalt slået og pisket af soldaterne. De lagde en krone af skarpe torne på hans hoved og en lilla kappe rundt om hans skuldre: Hil dig, jødernes konge! Lo de. Hele natten fortsatte de romerske soldater med at slå Jesus og håne ham. Da det blev morgen fulgte de ham ud til et sted, som hedder Golgata. Som en kriminel blev Jesus naglet til et tungt trækors imellem to tyve. Mens han hang der, råbte han: Far, tilgiv dem – de ved ikke, hvad de gør.

Ved middagstid kom et mørke over himlen, som skjulte solen i tre timer. Pludselig blev det tykke forhæng, som hang i templet, flænget i to dele fra øverst til nederst! På det tidspunkt råbte Jesus: Far! Jeg giver dig mit liv … det er fuldbragt! Derpå trak Jesus vejret en sidste gang og døde.

Soldaterne brækkede benene på dem, der hang ved siden af Jesus for at fremskynde deres død. Da de fandt ud af, at Jesus allerede var død, brækkede de ikke hans ben. Men, for at være helt sikre, stak en af soldaterne ham i siden med et spyd – og blod og vand strømmede ud.

Sent fredag aften blev Jesu krop taget ned af korset og svøbt i lange tøjstrimler og herefter lagt i en rig mands grav. En stor sten blev rullet hen foran indgangen til graven, og romerske vagter blev sat til at bevogte graven, for at sikre, at der ikke skete noget med liget.

Tidligt søndag morgen kom nogle af de kvinder, som havde fulgt efter Jesus ud til graven, for at klargøre hans lig til begravelsen. Da de ankom til graven, så de at stenen var rullet bort og soldaterne var væk! Pludselig viste to engle sig. De sagde: Hvorfor er I overraskede? I leder efter Jesus, men han er ikke her – han er opstået fra de døde. Kvinderne var begejstrede men bange og skyndte sig hen til disciplene for at fortælle de utrolige nyheder. Nogle af dem løb tilbage til graven for selv at se derind … Jesus var der ikke!

Secured By miniOrange