9 Josef

Israel, som jo før hed Jakob, levede nu i det lovede land. Af alle sine sønner elskede han Josef mest og fik lavet en fantastisk kjortel med lange ærmer til ham. Da Josef var 17, hjalp han sine brødre med at passe kvæget – og videregav alt, hvad de gjorde galt, til sin far. Josefs brødre begyndte at hade ham, fordi han var sin fars yndlingssøn. Og hadet blev endnu værre, da han fortalte dem, at han havde drømme om fremtiden, hvor han så dem bøje sig ned for ham!

En dag, da Josef kom ud for at tjekke sine brødre, greb de ham, flåede hans fantastiske kjortel af ham og smed ham i et dybt hul. Derefter besluttede brødrene at sælge ham til slavehandlere, som kom forbi på deres vej mod Egypten. De rev deres brors kjortel i stykker, vædede den i gedeblod og bragte den til deres far og sagde: Vi fandt den her på marken – det er Josefs, ik’? Israel undersøgte den og sagde: Ja, det er min søns kjortel. Han må være blevet angrebet og ædt af et vildt dyr. Han begyndte at græde og sagde: Jeg vil sørge over min søns død til mine dages ende!

I mellemtiden solgte slavehandlerne Josef til Potifar, chef-livvagten for Farao – Egyptens konge. Potifar bemærkede, at Gud var med Josef og velsignede alt, hvad han gjorde. Så han forfremmede ham og gjorde ham ansvarlig for hele sin husholdning og forretning.

Nu var Josef en ung, smuk mand og Potifars hustru begyndte at begære ham. Hun begyndte konstant at presse ham til at gå i seng med hende. Men Josef nægtede og sagde: Det ville være en forfærdelig ting at gøre og en stor synd mod Gud! En aften efter at Potifar var kommet hjem, fortalte hans kone ham: Den jødiske slave, du bragte hertil, forsøgte at voldtage mig! Potifar blev rasende og smed Josef i kongens fængsel.

Men Gud lod ham finde velvilje hos fængslets chef. Gud var fortsat med Josef og gav ham succes i alt, hvad han foretog sig.
Det varede ikke længe før Josef var ansvarlig for de andre fanger og alt, hvad der skete der. Gud gav også Josef evnen til at tyde de andre fangers drømme.

Nogle år senere havde Farao nogle drømme, der bekymrede ham. I en af dem så han 7 fede køer, der blev ædt af 7 tynde køer. Ingen af Faraos vise mænd kunne tyde, hvad meningen var.

En af tjenerne, der havde været i fængsel med Josef, fortalte Farao om hans evner til at tyde drømme. Derfor fik Farao hentet Josef og spurgte: Kan du virkelig tyde drømme? Josef svarede: Dertil rækker mine evner ikke, men Gud vil fortælle dig, hvad dine drømme betyder og lette din bekymring. Farao fortalte Josef om sine drømme, og han tydede dem således: I de næste 7 år vil
Egypten have en overflod af mad. Men derefter vil der komme 7 år med en forfærdelig hungersnød, der vil sprede sig i hele landet. Kongen var så imponeret over Josef, at han gjorde ham ansvarlig for alt i Egypten – den næstmest magtfulde – kun overgået af Farao selv!

I de næste 7 år rejste Josef rundt overalt i Egypten for at være sikker på, at masser af mad blev opmagasineret i hver eneste by. Josef var kun 30 år på det tidspunkt. 7 år gik, og hungersnøden kom og spredte sig over hele verden. Folk fra alle områder kom til Egypten for at købe mad af Josef.

Da Israel indså, at hans familie var ved at løbe tør for mad, sendte han sine sønner til Egypten. Da brødrene ankom for at købe mad, genkendte de ikke Josef og bøjede sig ned for ham. Josef gav sig først senere til kende for dem. I starten var Josef streng mod sine brødre. Han anklagede dem endda for at være spioner og smed dem i fængsel. Men senere, efter mange møder og rejser frem og tilbage, afslørede Josef endelig, hvem han var: Jeg er Josef, jeres bror, som I solgte som slave! Brødrene var målløse – chokerede og bange. De havde aldrig forestillet sig, at Josef stadig kunne være i live.

Men Josef talte venligt til dem og sagde: Vær ikke bange. Gud vendte jeres ondskab til noget godt. Han satte mig i denne høje position, for at jeg kunne redde mange menneskers liv. Nu vil jeg sørge for jer og jeres familier. Da Farao hørte, at Josefs brødre var kommet, inviterede han Israel og hele hans familie til at bo i Egypten. Han gav dem et område af sit bedste land, masser af mad og helt nyt tøj.

Sådan undslap Israels familie tørken og kom til at bo i Egypten, hvor de kunne nyde de velsignelser, som Gud havde givet Josef.

Secured By miniOrange