17 Jesus og farisæerne

Helbredelsen af en lam mand

Skarer fortsatte med at følge efter Jesus hvor end han gik. Engang underviste han i det hus, hvor han overnattede og der kom så mange for at høre ham at huset blev totalt pakket med mennesker. Der var ikke plads til en eneste mere – ikke engang udenfor døren!

Fire mænd bragte deres lamme ven, som lå på en måtte, hen til Jesus fordi de troede på at han kunne helbrede ham. Men den eneste måde de kunne få ham ind i huset var at kravle op på taget, lave et hul igennem ler-teglene og fire ham ned! Jesus blev imponeret over deres anstrengelser og tro. Han sagde til den lamme mand: Du skal ikke bekymre dig … dine synder
er tilgivet!

Nogle religiøse ledere, kaldet farisæerne, stod og så på og lyttede til Jesus. Farisæerne var en magtfuld gruppe jødiske lærere. Ud over lovene, som blev givet til Moses, skabte de deres egne strenge regler om, hvordan man skulle følge Gud. De sagde til hinanden: Hvem tror denne mand at han er? Ingen kan tilgive synder, kun Gud!

Men Jesus vidste, hvad de tænkte, så han spurgte dem: Hvorfor er I forargede? Ville I hellere, at jeg havde sagt ’Tag din måtte og gå’? Jeg vil bevise for jer, at jeg har autoritet til på jorden at tilgive synder. Derpå sagde Jesus til den lamme: Rejs dig op – tag din måtte og gå hjem – du er helbredt.

Manden var ikke længere lam! Han sprang op og maste sig igennem og ud af døren og løb hjem. Alle var forundrede, takkede Gud og sagde: Vi har aldrig set noget lignende!

Måltid med syndere

Kort efter vandrede Jesus nede ved søbredden, da han fik øje på en skatteopkræver, som hed Matthæus, der sad ved sin opkrævnings bod. Dengang var skatteopkrævere rige mænd, hadet for rygtet om, at de var uærlige og korrupte. Jesus sagde til ham: Kom og vær min discipel!
Matthæus rejste sig, forlod alt, og fulgte efter Jesus. Samme aften inviterede Matthæus Jesus og hans disciple på middag. Han inviterede også nogle af sine skatteopkræver-venner og mange andre, der var kendt som syndere i
byen.

Men da nogle af de jødiske religiøse ledere, kaldet farisæerne, så Jesus spise sammen med dem, sagde de til hans disciple: Hvorfor spiser han sammen med disse forfærdelige mennesker?

Da Jesus hørte dette, sagde han til dem: Raske mennesker har ikke brug for en læge, det har syge. Jeg er kommet for at kalde syndere til et forandret liv – udenpå og indeni – ikke for at bruge tid sammen med dem, som tror de er gode nok i forvejen.

En anden aften mødtes Jesus med nogle af de religiøse ledere til middag. De var chokerede og forargede over at Jesus ikke vaskede sig efter de jødiske skikke inden måltidet. Da sagde Jesus til dem: I farisæere er så påpasselige med at vaske koppen og fadet udenpå, men det indvendige er stadig snavset. Jeres liv er på samme måde – så rene, når folk kigger – men indeni er I fyldt med had, grådighed og stolthed. I er værre end jeres hebræiske forfædre; I har stor viden om ting angående Gud, men I kommer ikke ind i Guds rige, tværtimod så forhindrer I mennesker i at komme derind!

Helbredelse på en sabbat

Jesus fortsatte med at rejse rundt og undervise og helbrede, nogle gange på sabbaten, som var hviledagen. De jødiske ledere var vrede over dette og angreb Jesus for ikke at overholde reglerne for sabbaten. Men Jesus svarede: Gud, min far, stopper aldrig med at gøre godt – hvorfor skulle jeg?
Dette gjorde dem virkelig vrede. Ikke nok med at han brød sabbat reglerne, men han kaldte også Gud for ”sin” far, i stedet for ”vores” far, og gjorde sig dermed lige med Gud! De jødiske ledere blev ved med at udfordre Jesus med mange fjendtlige spørgsmål, og forsøgte at narre ham til at sige noget, som de kunne bruge imod ham.

Jesus fortsatte og forklarede dem: Jeg gør ikke det her af mig selv, jeg gør kun det, min far beder mig om. Han er kilden til liv og har givet mig magten til at helbrede, vække de døde og skænke liv. Dem som lytter til og tror på mig vil finde nyt liv med Gud, som aldrig ender. Efterhånden som Jesus blev færdig med at tale var farisæerne og de religiøse ledere rasende. Fra da af begyndte de religiøse ledere at planlægge en måde, hvorpå de kunne få
Jesus dræbt.

Secured By miniOrange